Doček bajrama u vrtiću

Objavljeno Oktobar 30 2012 // Administrator // Vasptačica: Nermina Nikezić-Pašanbegović

Bajram kao poseban praznik u srcu svakog vjernka izazove najljepša osjećanja poput radosti, sreće, milosti, oprosta, ushićenja itd. Ali za dječije srce to je i mnogo više, to je: uzbuđenje, isčekivanje, radost neizmjerna. Veliko nestrpljenje je vladalo i u našem vrtiću dok smo sedmicu dana ranije pravili ukrase i pripremali se za Kurban bajram. Dječica su svakih sat vremena pitala još koliko je do Bajrama ostalo, bila su oduševljena još kada smo im najavili da smo za njih pripremili paketiće, tu radost vam već ne mogu opsati. I napokon došao je dan priredbe četvrtak 25.10. 2012 sve je bilo puno, naših 15 polaznika, njihovi roditelji, rodbina, i prjatelji su se smjestili i priredba je počela. Iako sam ja imala više treme nego oni sve je proteklo prelijepo, veselo, bez greške . Prvo smo održali vjerski program a potom smo pokazali pjesmice koje smo nučili na maternjem i engleskom jeziku. Pošto je to bio ujedno i dan Arefata uputili smo dovu Allahu dž.š.

"Euzu billahi mine šejtani radžim Bismillah rahmani-rahim.

Dragi Allahu Milostivi Samilosni u ovom danu kada je tvoja Milost neizmjerna i kada Te milioni ljudi moli i dovu Ti čini, molimo Te da sačuvaš našu djecu, da ih uputih na pravi put, da budu od onih kojima će se ponosti naš Poslanik s.a.v.s. da se oni nas ne zastide i da se mi njih ne zastidimo. Uzvišeni Allahu dž.š. podari im zdravlje i sreću, korsno znanje, uputu i nafaku. Amin "

Kako je jedna od lijepih osobina vjernka darivanje i pomoć (sadaka) u tom maniru je i islamaska zajednica nastupila te uspjela obezbijediti 15 paketića, a prvestveno zahvaljujući inicijativi našeg glavnog imama h. Muidina ef. Milaimija.

Poklone smo nakon završetka igara uručli moja koleginica Emina Beriša i ja te zaželjeli svima Bajram Šerf Mubarek Olsun.

Nakon završetka priredbe naš gosti su se počastili sa skromnom zakuskom i pogledali su izložbu koju su sačinjavali dječiji radovi na teme: "Jesen" "Obredi hadža" i " Kurban Bajram." .

Na kraju molim Allaha dž.š. da nagradi kako trud ovih mališana tako i trud njihovih roditelja koji su prepoznali potrebu islamskog odgoja te svakog dana čine napor da dovedu djecu u naš mali mekteb (vrtić) Amin